Makkocska Erdei Iskola és osztálykirándulás programok :

 

A/ Kirándulás a Jakab-hegy déli oldalán a Babás szerkövekre 1-6 osztályosok részére

Minden érzékszervünket alaposan megmozgató élmény, amely során nem csak az erdő színe, íze, illata varázsolja el a csoportot, hanem számtalan hasznos információval bővül a gyerekek természettel kapcsolatos tudása.

Témák:
A varázslatos tölgy
- a tölgy maga, mondák, legendák feldolgozása, szerepe a népi és a modern gyógyításban, az erdő életében, mindennapi életünkben

Terepi szöszmötölés
- ismerkedés a Jakab-hegy növényzetével, állatvilágával, geológiájával, tájhasználatával, mondáival és még az erdei manók kincseit is megkeressük útközben

Monda mendegélés
- szöszmötölés természetismerettel fűszerezve és a Babás szerkövek mondájának feldolgozása, eljátszása

Állati kirándulás
- állati nyomok felkutatása, megörökítése, a rendszertan és a táplálékhálózat játékos tanulása, az állatok furcsa szokásainak megismerése

Vadonfürdő
- sok-sok öröm az erdőben a manókkal, a tündérekkel és mindenféle erdei népekkel mohán tipegve, hallgatózva, susogva, sok játékos elmélyüléssel

 

B/ Forgószínpados programjaink 1-4 osztályosoknak

A találkozási ponttól kb. 1 km-t sétálunk a faluban és az erdőben, míg a foglalkozás helyszínére, a Biobia házikóhoz érünk. Közben ismerkedünk az adódó érdekességekkel, növényekkel, rovarokkal, homokkővel….

B/1 Élet régen és ma
Dédanyáink és dédapáink használati tárgyai repítenek vissza minket az időben. Hogyan éltek, dolgoztak, táplálkoztak és gyógyítottak az őseink? A gyerekek elkészítik saját gyógytea keveréküket, amit haza is vihetnek. A foglalkozás során közösen készítjük el az ebédünket, a langallónkat dagasztjuk, formázzuk, a kemencében megsütjük és medvehagymás tejföllel, lekvárokkal megesszük.

B/2 Vajas pánkó
„A vajas pánkó” című mese feldolgozása és a pánkó felfalása. Saját kezűleg elkészítjük a kemencés ebédünket. Eljátsszuk a mesét, egy kalandos kincskeresés keretében nyomába eredünk a ravaszdi rókának és ismerkedünk az életével, az erdő adta kincsekből kézműves foglalkozás során illusztrációt is készítünk, amit a gyerekek hazavihetnek.

A forgószínpados programrész után az osztályokat visszakísérjük a műútig és a közben adódó érdekességekkel ismerkedünk a természetben, vagy csak beszélgetünk a bennünket ért sok különleges élmény kapcsán.

Minden programot a pedagógus igénye szerint a csoport életkorához és tantervéhez igazítunk!
A gyerekek öntevékenyen, felfedezve tanulnak. Legfontosabb módszereink: a játék, csoportmunka, projekt, vita, dráma és kísérletezés.

A programok 9.00-14.30 közt zajlanak.

Közlekedés: Távolsági busszal Pécsről Kővágószőlősre. Ott 9 órakor a programvezető várja a csoportot a Polgármesteri Hivatalnál. Hazafelé Cserkútról 15,20- kor indul busz Pécsre. Ha telekocsikkal, vagy külön busszal érkeznek, parkolási lehetőség van a Hivatalnál.

Vezeti: Orsi, Bia, Éva, Kati, Zoli


Résztvevők száma: 15-30 főTájékoztató pedagógusoknak

 

Időpont egyeztetés, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Messzi földről érkezőket is szívesen látunk! Szállást a helyi falusi vendéglátók tudnak biztosítani. A program pécsi osztálykirándulással is összeköthető.

Ha szállásra van szükséged, itt találod.

 

             A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó    "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.