• +36 (30) 437 2340
  • biobia@biobia.hu

Biobia

  • Blog
  • Vadon
  • A brigád
  • Ízek
    • Kóstoló
    • Receptek
    • A vadon ízei
  • Csapatépítés
  • Önépítés
  • Múlt
    • Sztrok-on-túl
    • Itt vagyok
    • A falum
    • Beszélgetés velem
    • Videók
    • Régen volt...
  • English
Családi savanyúságrecept
Családi savanyúságrecept
A jó kis gombapörkölt
A jó kis gombapörkölt
Medvehagymás darálthusos "mutyi" nokedlival
Medvehagymás darálthusos "mutyi" nokedlival
Medvehagymás, csicsókás lepény
Medvehagymás, csicsókás lepény
Medvehagymás káposztasaláta
Medvehagymás káposztasaláta
Yukka virág epres túróval
Yukka virág epres túróval
 Fenyő tinórus bugyor
Fenyő tinórus bugyor
Mályvák (hibiszkuszok) - nemcsak gyönyörűek, finomak is
Mályvák (hibiszkuszok) - nemcsak gyönyörűek, finomak is
Medvehagymás csiga és céklás batyu
Medvehagymás csiga és céklás batyu
Virágos karácsonyi saláta
Virágos karácsonyi saláta
Medvehagymás olaj
Medvehagymás olaj
Borágós, csalános ital
Borágós, csalános ital
Tavaszi virágok téli teákba
Tavaszi virágok téli teákba
Családi savanyúságrecept
Családi savanyúságrecept
Kucsmagombás gazleves
Kucsmagombás gazleves
Már mi is szárítjuk
Már mi is szárítjuk
Cukorborsó krém -na de mi van a tetején?
Cukorborsó krém -na de mi van a tetején?
Medvehagymás, csalános túrógombóc
Medvehagymás, csalános túrógombóc
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Tojáskrém
Tojáskrém
Porcsinos savanyúságok
Porcsinos savanyúságok
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Kerékrépa savanyúság
Kerékrépa savanyúság
Csicsókás levesbetét
Csicsókás levesbetét
Gyors nyári süti
Gyors nyári süti
Mentás-körtés aludttejes prósza
Mentás-körtés aludttejes prósza
Japánbirses birsalma csiger
Japánbirses birsalma csiger
Gluténmentes kifli nemcsak lisztérzékenyeknek
Gluténmentes kifli nemcsak lisztérzékenyeknek
Mákos-túrós-céklás prósza
Mákos-túrós-céklás prósza
Porcsinos lecsó befőzési szezon
Porcsinos lecsó befőzési szezon
Tojásrántottás bugyor
Tojásrántottás bugyor
Juharvirágos szendvics
Juharvirágos szendvics
Medvehagymás gányica
Medvehagymás gányica
Júdásfüle gombaleves parasztosan és gazosan
Júdásfüle gombaleves parasztosan és gazosan
Cékla saláta - az idei kedvenc
Cékla saláta - az idei kedvenc
Mezei sóska főzelék
Mezei sóska főzelék
Virágos aludttejes prósza
Virágos aludttejes prósza
Lósóska főzelék
Lósóska főzelék
Virágos linzer
Virágos linzer
Diós nudli eper lekvárral
Diós nudli eper lekvárral
Gazvacsora
Gazvacsora
Medvehagymás krumpli gombóc leves
Medvehagymás krumpli gombóc leves
Mosolygós böjti uzsonna
Mosolygós böjti uzsonna
Ökocsalis kukorica málé
Ökocsalis kukorica málé
Porcsinos savanyúságok
Porcsinos savanyúságok
Vadkörtés fügelekvár
Vadkörtés fügelekvár
Juhsóskás batyu
Juhsóskás batyu
Tavaszi tojásrántotta
Tavaszi tojásrántotta
Kányazsomboros tót sóska
Kányazsomboros tót sóska
Tartósítás mézzel
Tartósítás mézzel
 Keserűgomba rebarbarával ...
Keserűgomba rebarbarával ...
Töltött yukka - három módon
Töltött yukka - három módon
Géva gomba podagrafüves tejföllel
Géva gomba podagrafüves tejföllel
Füge savanyúság
Füge savanyúság
Körömvirágos-mentás "ázolmány"
Körömvirágos-mentás "ázolmány"
"Kakis" cékla
"Kakis" cékla
Gluténmentes sóskafőzelék
Gluténmentes sóskafőzelék
Hagymával, csípőspaprikával rántottába?
Hagymával, csípőspaprikával rántottába?
Júdásfülés marhalábszár ragu
Júdásfülés marhalábszár ragu
Medvehagymás szülinapi ropi sztori
Medvehagymás szülinapi ropi sztori
Medvehagymás túró süni
Medvehagymás túró süni
Húsvéti saláta
Húsvéti saláta
Tüsökaljagomba
Tüsökaljagomba
Medvehagymavirágos zöldbab leves
Medvehagymavirágos zöldbab leves
Tyúkhúros káposztás
Tyúkhúros káposztás
Őszi sütemény
Őszi sütemény
A zsenge lósóska finom
A zsenge lósóska finom
Medvehagyma spájzolás
Medvehagyma spájzolás
Zamatos turbolyás sütőtök krémleves
Zamatos turbolyás sütőtök krémleves
Könnyű tavaszi ebéd
Könnyű tavaszi ebéd
Medvehagymás zsemle
Medvehagymás zsemle
Csalánleves
Csalánleves
A házi berkenye....
A házi berkenye....
Porcsinos kifejtett bab saláta
Porcsinos kifejtett bab saláta
Géva gomba fokhagymásan
Géva gomba fokhagymásan
Gazvacsora
Gazvacsora
Levendulás, céklás prósza
Levendulás, céklás prósza
Medvehagymás kelbimbó
Medvehagymás kelbimbó
Fügén hízlalt libamáj... helyett
Fügén hízlalt libamáj... helyett
Medvehagyma tartósítás
Medvehagyma tartósítás
Káposzta pitéből káposztás prósza
Káposzta pitéből káposztás prósza
Erdőszéli kacsaaprólék leves
Erdőszéli kacsaaprólék leves
Medvehagymás csiga máskép
Medvehagymás csiga máskép
Japánbirses csiger
Japánbirses csiger
Május királynője
Május királynője
Nyuszi sült rókagombával
Nyuszi sült rókagombával
Mezei sóska főzelék
Mezei sóska főzelék
Szörp helyett ...
Szörp helyett ...
Mai vacsi - színes és hóka
Mai vacsi - színes és hóka
Yukka virág málnás túrókrémmel ...
Yukka virág málnás túrókrémmel ...
Cseh kucsmagombás gazvacsora
Cseh kucsmagombás gazvacsora
Borjúkötél recept mégegyszer
Borjúkötél recept mégegyszer
Medvehagymás palacsinta
Medvehagymás palacsinta
Júdásfülgombás és téli fülőkés rizses hús
Júdásfülgombás és téli fülőkés rizses hús
Gyümölcssaláta mákolajjal
Gyümölcssaláta mákolajjal
Zamatos turbolyás - porcsinos lecsó
Zamatos turbolyás - porcsinos lecsó
Ibolyás hűsítő
Ibolyás hűsítő
Medvehagymás fasírt
Medvehagymás fasírt
Medvehagymás, júdásfüle gombás sós süti
Medvehagymás, júdásfüle gombás sós süti
Medvehagymás krumplifőzelék
Medvehagymás krumplifőzelék
Kőtt prósza
Kőtt prósza
Medvehagymás tojásos nokedli
Medvehagymás tojásos nokedli

Már mi is szárítjuk

Csipkepraktikák

csipkepraktikak

A vadrózsa termését, a csipkét teának szép pirosan, de keményen kell szedni, tehát akár már mostanában is. Így magasabb a C-vitamin tartalma (ugyan nem tudom, ezt megvizsgálta-e valaki, de ezt olvastam megbízható helyen). A termést szárítani kell, szárítva tárolható. Aki nagyon ráér, magozhatja, de nem muszáj. Van aki frissen ledarálja és úgy szárítja. De aki nem darál, felhasználás előtt törje apró darabokra, és úgy áztassa ki. Egészben nem ázik ki megfelelően. Langyos vízben (nem szabad főzni, forráznia, mert a C- vitamin hőre érzékeny, elbomlik) egy éjszaka alatt kiázik. A kiázott termést folyamatosan fagyasztóba téve, később lekvárnak felhasználható.

A csipkét lekvárnak (hecsedlinek) gyűjteni pedig minél később, jó éretten kell. Az "első dércsípés után" vagy ha már érett, szép sötétpiros, fagyasztható a dércsípés helyett. Kis adagokban gyűjtve, lefagyasztva, a sok kis adag később egyben főzhető lekvárnak. Fontos a passzírozás főzés közben/után. Sűrű szövésű "szőrszűrő" (ilyen néven kapaható) vagy egy nagy, sűrű szövésű levesszűrő is megteszi. Ha a csipketermés szőre benne marad, azt érezni fogjuk. Édesítés ízlés szerinti mennyiségben és anyaggal... cukor, méz, egyéb édesítő.

A csipkéből készíthető még csipkeecet is, sőt fokozva, a csipkeecetbe ágyazhatunk még csipkebogyót is. C-vitaminbomba egy salátára .

Az ecetkészítésről itt bővebben:

  • Előző
  • Tovább
© 2019 Biobia. Minden jog fenntartva.

Menüpontok

  • Blog
  • Vadon
  • A brigád
  • Ízek
    • Kóstoló
    • Receptek
    • A vadon ízei
  • Csapatépítés
  • Önépítés
  • Múlt
    • Sztrok-on-túl
    • Itt vagyok
    • A falum
    • Beszélgetés velem
    • Videók
    • Régen volt...
  • English