• +36 (30) 437 2340
  • biobia@biobia.hu

Biobia

  • Blog
  • Vadon
  • A brigád
  • Ízek
    • Kóstoló
    • Receptek
    • A vadon ízei
  • Csapatépítés
  • Önépítés
  • Múlt
    • Sztrok-on-túl
    • Itt vagyok
    • A falum
    • Beszélgetés velem
    • Videók
    • Régen volt...
  • English
A jó kis gombapörkölt
A jó kis gombapörkölt
Medvehagymás túró süni
Medvehagymás túró süni
Kökény szendvicskrém
Kökény szendvicskrém
Medvehagymavirágos zöldbab leves
Medvehagymavirágos zöldbab leves
Medvehagymás zöldbabsaláta sült céklával
Medvehagymás zöldbabsaláta sült céklával
Szörp helyett ...
Szörp helyett ...
Lilaakácos mézes kenyér
Lilaakácos mézes kenyér
Meglepetésajándék
Meglepetésajándék
Medvehagymás darálthusos "mutyi" nokedlival
Medvehagymás darálthusos "mutyi" nokedlival
Mentás-körtés aludttejes prósza
Mentás-körtés aludttejes prósza
Medvehagymás palacsinta
Medvehagymás palacsinta
Sok kezes januári saláta
Sok kezes januári saláta
Csalános medvehagymakrémleves
Csalános medvehagymakrémleves
Hagymával, csípőspaprikával rántottába?
Hagymával, csípőspaprikával rántottába?
Sötét trombita gombás zsemle
Sötét trombita gombás zsemle
 Fenyő tinórus bugyor
Fenyő tinórus bugyor
Káposzta pitéből káposztás prósza
Káposzta pitéből káposztás prósza
Géva gomba podagrafüves tejföllel
Géva gomba podagrafüves tejföllel
Rebarbara szerelem ...
Rebarbara szerelem ...
Tavaszi limonádé
Tavaszi limonádé
Csicsóka krémes csiga
Csicsóka krémes csiga
Füge savanyúság az éretlen fügékből
Füge savanyúság az éretlen fügékből
A gránátalma kísérlet folytatódik
A gránátalma kísérlet folytatódik
Füge savanyúság
Füge savanyúság
Gévás-fügés babsaláta
Gévás-fügés babsaláta
Medvehagymás, júdásfüle gombás sós süti
Medvehagymás, júdásfüle gombás sós süti
Szilvalekváros túrós prósza
Szilvalekváros túrós prósza
A megunhatatlan kelt kifli és pogácsa...
A megunhatatlan kelt kifli és pogácsa...
Yukka virág epres túróval
Yukka virág epres túróval
"Kakis" cékla
"Kakis" cékla
Virágos karácsonyi saláta
Virágos karácsonyi saláta
Levendulás, céklás prósza
Levendulás, céklás prósza
Medvehagymás SÓSKA főzelék - ahogy a "tótok" csinálják.
Medvehagymás SÓSKA főzelék - ahogy a "tótok" csinálják.
Medvehagymás krumplikrém
Medvehagymás krumplikrém
Tél-tavasz saláta naplementével
Tél-tavasz saláta naplementével
Bodzabogyó télire nyári almával
Bodzabogyó télire nyári almával
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Lósóska főzelék
Lósóska főzelék
Medvehagymás kelbimbó
Medvehagymás kelbimbó
Medvehagymás fasírt
Medvehagymás fasírt
Podagrafüves csiga muskátlival
Podagrafüves csiga muskátlival
Porcsinos gazleves
Porcsinos gazleves
Vadkörtés fügelekvár
Vadkörtés fügelekvár
A házi berkenye....
A házi berkenye....
Decemberi erdei szendvics
Decemberi erdei szendvics
Erdei snidlinges...
Erdei snidlinges...
Lencsefőzelék dugi mandulával
Lencsefőzelék dugi mandulával
Házitojás
Házitojás
Csalánleves
Csalánleves
Kucsmagombás gazleves
Kucsmagombás gazleves
Családi savanyúságrecept
Családi savanyúságrecept
Mákos-túrós-céklás prósza
Mákos-túrós-céklás prósza
Pitypangos kelkáposzta
Pitypangos kelkáposzta
Medvehagymás céklakrém
Medvehagymás céklakrém
Paradicsomos gazsaláta
Paradicsomos gazsaláta
Ezerarcú céklasaláta
Ezerarcú céklasaláta
A nagyon finom kategóriából...
A nagyon finom kategóriából...
Virágos linzer
Virágos linzer
Sütőtök krémleves Zamatos turbolyával
Sütőtök krémleves Zamatos turbolyával
 Itt a csicsóka ideje ...
Itt a csicsóka ideje ...
Gazvacsora
Gazvacsora
Japánbirses birsalma csiger
Japánbirses birsalma csiger
Lilakáposztás csicsóka
Lilakáposztás csicsóka
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gazos pasztinák
Gazos pasztinák
Porcsinos csiga
Porcsinos csiga
Medvehagymás rántotta
Medvehagymás rántotta
Erdei mályvás saláta
Erdei mályvás saláta
Medvehagymás leves zellerrel
Medvehagymás leves zellerrel
Mosolygós böjti uzsonna
Mosolygós böjti uzsonna
Medvehagymás csóka szósz
Medvehagymás csóka szósz
Erdei apróhajtóka
Erdei apróhajtóka
Szömörcsög levesbetét?!
Szömörcsög levesbetét?!
Medvehagymás, csicsókás lepény
Medvehagymás, csicsókás lepény
Medvehagymás fűszerolaj
Medvehagymás fűszerolaj
Tavaszi tojásrántotta
Tavaszi tojásrántotta
Gazvacsora
Gazvacsora
Paradicsomos géva
Paradicsomos géva
Klasszikus töltött tojás árvácskával
Klasszikus töltött tojás árvácskával
Medvehagymás csiga és céklás batyu
Medvehagymás csiga és céklás batyu
Tölgyfa érdestinórú rakottas
Tölgyfa érdestinórú rakottas
Medvehagyma tartósítás
Medvehagyma tartósítás
Csalános, zelleres fasírt
Csalános, zelleres fasírt
Bodzás csiger...
Bodzás csiger...
Tartósítás mézzel
Tartósítás mézzel
Savanyított vargánya medvehagymabigyóval ízesítve
Savanyított vargánya medvehagymabigyóval ízesítve
Téli fülőkés pirítós kenyér
Téli fülőkés pirítós kenyér
Medvehagymás piritóskenyér
Medvehagymás piritóskenyér
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Gévagomba savanyúság 7 lépésben ...
Kövér porcsinos joghurt
Kövér porcsinos joghurt
Kőtt prósza
Kőtt prósza
Gazvacsora
Gazvacsora
Porcsinos csiga
Porcsinos csiga
Kucsmagomba és csicsóka tartósítás
Kucsmagomba és csicsóka tartósítás
Csak, mert tobzódik a mezei sóska
Csak, mert tobzódik a mezei sóska
Porcsinos kifejtett bab saláta
Porcsinos kifejtett bab saláta
Még érik az eper...mi kipróbáljuk
Még érik az eper...mi kipróbáljuk
Mai vacsi - színes és hóka
Mai vacsi - színes és hóka
Porcsin télire
Porcsin télire

Diós zeller

Diós zeller a bölcsesség ígéretével
Kezdjük a bölcsességgel, aztán folytassuk a foghúzással, vagy fordítva? Aki csak szeretné megkóstolni, kihagyhatja a foghúzást nyugodtan..... Kihúzták a fogamat. instrukció: Vízben főtt krumplit pürésítsek és azt egyek, nehogy begyulladjon a fogam helye. Meg is ettem tegnap este. Szükség törvényt bont. A cukorbeteg ne nagyon egyen krumplipürét..... Ma reggel már jó kis tojásrántottát is belecsócsáltam, hogy legyen energiám..... a cukorbetegnek, legalábbis az én fajtámnak, pontban két óra múlva jelez a teste, hogy elfogyott az energia, sokat használtad az agyad, egyé..... mer rosszú lesző, vagy legalábbis rossz lesz a közérzeted (ezt csak azért szúrtam be, hogy ne hogy probléma legyen a helyesírásommal :) , mert az a sztrók óta folyamatos csekkolást igényel - ebből is látszik, hogy milyen nehézügy az agyunknak, mégis még mindig csesztetjük vele a gyerekeket ).... Persze receptet akarok írni, de ha már ide kalandoztam, álljunk meg egy szóra. Mit fog ezzel kezdeni a szerzőtársam? Pont a Hagyomány címszót fogom írni vele a megújított NKNS-ba. Vannak hagyományok, amikre ráfér a lazítás..... A képen látható hagyományosnak nem mondható ételt ettem meg tízóraira hagyományos és új helyi alapanyagokból. Minden annyira van benne felaprítva, hogy csak lecsússzon és ne kelljen rágni. A dióolaj -ami jó, hogy új helyi termék (régen nem volt kéznél otthon egy faluban) lesz az, ami lecsúsztatja. Ezzel gyúrjuk össze a nyers zellert, darált diót és csicsóka port (vigyázzunk, nehogy elsokalljuk, mert aztán kisöpör bennünket a szél). Hagytam egy kicsit a darált zellerből és a végén beleforgattam a gübecseket (ez a szó tájnyelv/ hagyomány - szívesen örökítem át)..... a bölcsességhez meg akkor jutunk, ha a dísznek használt zsálya leveleket nem dobjuk a komposztra, hanem bele áztatjuk a következő teába és, hogy szívecske is legyen a poszt végén, a piros galagonya bigyókat is dobjuk mellé...... és aki megtudja fejteni ezt a bölcsesség és szívecske ügyet, csatolhatna kommentben valami tudományos írást róla egy-egy szívecskével, hogy sok szép szívecske legyen. 😂 mer az jó.

dios zeller

 

  • Előző
  • Tovább
© 2019 Biobia. Minden jog fenntartva.

Menüpontok

  • Blog
  • Vadon
  • A brigád
  • Ízek
    • Kóstoló
    • Receptek
    • A vadon ízei
  • Csapatépítés
  • Önépítés
  • Múlt
    • Sztrok-on-túl
    • Itt vagyok
    • A falum
    • Beszélgetés velem
    • Videók
    • Régen volt...
  • English