Szösszenetek a falugondnokról

A kérdőíves felmérésben adott válaszokból arra következtettek a szociológusok, hogy a válaszadók jó része nem tájékozott abban, mit is jelöl a falugondnok megnevezés.
Idős szüleim egy kis faluhoz tartozó szőlőhegyen, külterületen laknak Somogy megyében és minden délben a falugondnok viszi az ebédet, na meg mindig jár hozzá néhány jó szó, érdeklődő kérdés is. Nagyon szeretik a fiatalembert, ezért gondoltam, kicsit utána érdeklődök, hogyan tud egy ilyen kis falu a külterületén ilyen szolgáltatást nyújtani. Felhívtam a polgármestert, aki segítőkészen válaszolta meg kérdéseimet.
Mit is csinál ez a falugondnok? A közeli iskola menzájáról kiviszi az ebédet azoknak, akik befizetnek (nagyon olcsó, ennyiből nem lehet főzni): időseknek, betegeknek, GYES-en lévő anyukáknak, stb. Hetente háromszor összeszedi a recepteket és kiváltja a közeli gyógyszertárban, ha valakinek kórházba kell menni, házhoz megy érte és elviszi minimális térítésért. Ha kell, tápot, ha kell, munkásokat visz füvet kaszálni – ahol az idősek erre már nem képesek. Minden délben összeszedi az igényeket az alapvető élelmiszerekre (tej, kenyér...) és azt az ebéddel együtt viszi. Beszállítja az időseket a nyugdíjasklub rendezvényeire, télen a távol lakó gyerekeket összeszedi, és iskolába viszi. Takarítót, ápolót visz azokhoz az öregekhez, akik még ezzel a segítséggel otthon tudnak lakni, így csak végső esetben kell kórházba, vagy szociális otthonba menni. Bonyolítja az önkormányzat beszerzéseit. Mindenhol ott van, ahol a rászorulókon segíteni kell...
Na de honnan van egy olyan kis szegény falunak erre pénze, mint az én szülőfalum? Erre azt a választ kaptam: JÓ PÁLYÁZATOT KELL ÍRNI! Azt is mondta Bandi bácsi, hogy ezt január – februárban szokták kiírni. Ők 2 milliót kaptak a gondnoki állás fenntartására és egy mikrobuszt. 1996 óta van falugondnokuk, idén cserélték újra a mikrobuszt szintén pályázati támogatással. A pályázatoknál előnyben részesültek a kis települések.
Ezek után, hogyan válaszolná meg Ön a kérdőív kérdését? „KELLENE-E ÖN SZERINT FALUGONDNOK CSERKÚTON?"
Bia

             A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó    "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.