Hagymával, csípőspaprikával rántottába?

Hát az se lehet rossz. Nálunk is még zsenge és újra és újra kel. Mi tegnap levesbe és salátába tettük és ettük, ma sütve. Nem lehet megunni. Szeretem a kellemes, enyhén savanykás ízét.
1 tő kövér porcsin (Portulaca oleracea). Úgy másfél négyzetméteres

porcsin2

Ehető nyersen és főzve is, amire figyelni kell, hogy ne legyen vegyszeres, ne trágyázott helyről szedjük, mert a nitrátokat magába gyűjti. Szereti az ilyen helyeket, hiszen gyomnövény. Vegyszeresen, nitrátokkal feltelve a kevés is megárthat belőle. Számos jó tulajdonsága mellett fokozza a gyomor- és bélmozgást is, ezért hashajtó lehet a sok belőle. Több helyen ajánlanak, nem csak itthon, főzeléket krémlevest is belőle, ezért egy normális főzelékadag nem szokott ártani mindenkinek, van egyéni érzékenység, ezért kis adagban kell minden új ehetőt kipróbálni.

A porcsin összevágott leveleinek dél-amerikai hagyományos felhasználása, hogy hagymával, csípős ottani paprikákkal, tojásrántottába sütik és tortillába töltik.

Itt bővebben és itt is!