Medvehagymás csiga

Mecsekalja szakácsné módra


medvehagymas csiga

 

A Gazvacsora egyik slágere, "midmegette" típusú.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 7 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 1 ek. só, 1 tojás, 1 dl olaj
Töltelékhez: 25 dkg Rama, ízlés szerint só, férfi maréknyi friss medvehagyma levél apróra vágva (amíg a tészta kel, jól összekeverjük)
Szokásos módon: élesztő felfuttatása langyos cukros tejben, majd összeállítjuk a tésztát a maradék hozzávalókkal (a többi tejet is célszerű meglangyosítani) jól kidolgozzuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
A könnyen kezelhető tésztát 4 részre osztjuk, kisodorjuk ½ cm-es vastagságúra és medvehagymás Rama ¼ részével megkenjük, feltekerjük és a rudat kb.1,5 cm széles darabokra szeleteljük (mint a kakaós csigát).
Tepsit körbekenjük margarinnal, majd szorosan egymás mellé tesszük a csigákat.
A maradék három rész tésztával ugyanígy teszünk.
Kb. 20 percet még pihentetjük, majd, jól befűtött kemencében, vagy 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
(Lehet azonnal a hideg sütőbe tenni a tepsit beleszámítva a sütési időben a sütő bemelegedését