.... naplementével, finomságokkal, hajdani konyha illattal, jó hangulattal, sejtelmes Holddal.... :)
(Nagy Balázs képeivel, hála és köszönet értük.)
.... naplementével, finomságokkal, hajdani konyha illattal, jó hangulattal, sejtelmes Holddal.... :)
(Nagy Balázs képeivel, hála és köszönet értük.)
Az első lilakáposztás-joghurtos almával, a második joghurtos-rizslisztes habarással. Mindkettő különlegessége, hogy a nyáron eltett "gaz-konzerv" van benne. Libatopot, disznóparéjt, csalánt, porcsint főztem be együtt, kidunsztoltam... és most csak elő kell venni és beönteni a fazékba. Szeretek így főzni.
Gazebéd -mai menü
Római lakoma módra "tojástól az almáig"
Előétel: sokmagvas házi pirított kenyér tojásos töpörtyűkrémmel és medvehagyma bigyóval
Leves:paradicsomos csalánleves sós pirított diós petrezselyem gyökérrel és zamatos turbolyával
Főétel: Mézes somos-japán birses- póréhagymás-almás - vadsnidlinges csirke virágokkal + házi savanyúságok
Desszert: mogyoró, mandula, szőlő, alma
Ital: csipkebogyós-kökényes tea
Bemelegítő az "Erdei vendégasztalunkhoz"
Hol több figyelmünk van egymásra, hol kevesebb. Hol az egyikünk virágzik, hol a másikunk…. de amikor összetalálkozunk, az az egy biztos, hogy nem arról fog szólni a csevej, hogy mit főztünk, vagy milyen blúzt vettünk, pedig aztán egyikünknek se mindegy, hogy mit húzunk fel…. szóval seperc alatt odatolakszik az Élet…. aztán hol az egyikünk sérül be a másikra, hol a másikunk és mindig van egy harmadik, aki próbálja az egyensúlyt újra igazgatni….. most én voltam az „igazgató”, talán pont egy éve, meg éppen én voltam besérülve, de nagyon, a mai besérültre, és akkor a mai „tuti” volt az „igazgató”, felhívott a séta után és olyan jókat mondott, hogy minden elrendeződött…
Hazaérve mosogatnom kéne végre, de itt tolakszanak, mit tolakszanak, tülekednek ezek a gondolatok, és idecitáltak egy virágot, amivel tegnap egy másik kiránduláson, ahol szintén hárman voltunk csajok- véletlen szerveződve, mit szórakoztam, hogy le tudjam fényképezni a szürkeségben. Már magam sem értettem magam.
Ha nincs ezer illatos hunyor virágom tárolva, akkor egy sem…. de egy olyan fényt láttam ezen a virágon azokban a pillanatokban, mikor picit ki tudott kandikálni a Nap, hogy szerettem volna a képet, megfoghatóan is magammal hozni.
Azt már csak itthon vettem észre, hogy ebbe a hunyorba korábban belemartak, de kinőtte, benőtte, begyógyította és kivirágzott, és pompázik a fényben, bátran vállalva sérültségét….. ez a csészelevél így sérülten is óvta a benne szunnyadó virágot……. igen, vannak traumáink, kicsik is, nagyok is…. lehet, hogy egyszer elhisszük, hogy fénylő virágok vagyunk….. és lehet, hogy egyszer egy olyan pillanatban találkozunk, amikor éppen mind a hárman fényben fürdőzünk?
Olajon zellert pirítottam foghagymával. Kiszedtem egy kis tálba. A maradék pici olajon szezámmag lisztből és zabpehely lisztből rántást készítettem, felengedtem házi paradicsomlével, foghagymát vágtam bele, sóztam és felforraltam. Beletettem az összevágott csalánt és még főztem két percet. Tálaláskor a sűrű levesre rászórtam az apróra vágott zamatos turbolyát, rátettem a pirított zellert, a pitypang virágot és a százszorszépeket, amiket kicsalogatott a napsütés. "Búcsúfia" recept nektek az eperfa soros búcsúút végéből a Villányi hegységből.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.