.....a mai cserkúti ökocsalis büfében Gyerekek, akiknek ízlenek a természetes ízek. Biztos otthon is szoktak ilyeneket enni. Még az aszalt berkenyét is felismerték ... és még azt is tudják, hogy Kővágószőlősön sok házi berkenye fa van.
.....a mai cserkúti ökocsalis büfében Gyerekek, akiknek ízlenek a természetes ízek. Biztos otthon is szoktak ilyeneket enni. Még az aszalt berkenyét is felismerték ... és még azt is tudják, hogy Kővágószőlősön sok házi berkenye fa van.
Természetesen mezei sóska - a kerti nem tud versenyezni vele ízben. Szerencsére tele van vele a turistaházacskák környéke és egy kicsit beljebb lépve az erdőbe, Hagymaszagú kányazsombor is van, éppen zsenge, az egész hajtáscsúcs jóízű. Engem nem hagymára, hanem tormára és retekre emlékeztet. A tót sóska anyukámtól (a déditől) van: fokhagymás rántás, beledobva a felszecskázott sóska, felöntve vízzel. Amikor felforr tojásokat csurgatunk bele egészben, óvatosan alákeverünk, hogy ne ragadjanak le és ne essenek szét. A végén tejfölös habarást kap, ja és van benne egy kis só. Sült házisonka illik hozzá. Eddig a hagyományok, amiből hagyományos íz lesz A kányazsombort pedig frissen teszem bele, jól megy az íze hozzá. Hidegen is és melegen is finom. Ez a sóskafőzelék napokig eláll a hűtőben és jó rájárni, nyáron nagy melegben jól hűsít.
Tegnap bubuckodtam vele. Szerencsére a lányom már korábban egy kisollóval apróra vagdosta az aszalt paradicsomot. Olyan olajt vegyetek alapul, amilyet szerettek, tegyetek bele aszalt paradicsomot, szárított medvehagymát és szárított bazsalikomot. Finom salátára, zöldséget sütni rajta, vagy csak egyszerűen rákenni egy pirítósra. Én félig teszem az üveget a száritmányokkal és felöntöm olajjal.
Juharvirágos tavaszi reggeli - a belső nyugalomért
A Tavasz elkezd dübörögni bennem, amikor kivirágzik házunk előtt a juharfa. A cserkúti öregek úgy mondják, iharfa. Két éve tudom, hogy ehető a virága és azóta kedvencem a juharvirágos mézes kenyér. Szerettem volna valami különlegeset írni nektek róla, nemcsak annyit, hogy a levelét használták a népgyógyászatban, és hát szörfözni kezdtem. Belekerült egy órámba (közben vár a rengeteg tavaszi feladat, de ha beindul a vezérhangya nincs megállás ). Persze hogy érdemes volt megintcsak spontánul kezdeni a reggelt és nem a tegnapesti tervek szerint. Rátaláltam egy csodás szerzőpárosra és megtudtam, hogy a juhar segít a belső nyugtalanságom csillapításában is. De jó Amíg virágzik, minden nap fogok enni belőle. Gyönyörű ránézni, nagyon jó beleharapni.... és így még finomabb
Évek óta azt hiszem, hogy most vége. Lóg a bele szegénynek, de idén is kivirágzott a mi és a turisták örömére. Van, amikor nekünk is jut belőle pár szem, van, amikor csak a turisták örömét szolgálja. Van ízlésük!
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.