Ma a lecsóeltevés napja volt nálunk, mert ez az időjárás sem a paprikának, sem a paradicsomnak nem kedvez. Leszedtem, amit lehetett.... Elkezdtem a hagyományos lecsóhoz felvágni a hagymát, paprikát... közben eszembe jutott, hogy nemcsak ilyet kéne csinálni. Gondoltam lecsólekvár is jó lenne, amit Éva - ökocsalis társam már többször készített. Egész napom azzal telt(meg lányomé is), hogy apró kockára apritgattam (-tuk) a hagymát, a paprikát.... kell bele zellerlevél.... kimentem a kertbe szedni és akkor jött az ötlet: IGEEEEN porcsin is lesz benne... meg bazsalikom, meg friss, zsenge szurokfű is.... és persze paradicsom is. Az arányokról és mennyiségekről ne kérdezzetek, mert folyamatosan változott. A vége "harmonikus lecsóíz, a végén egy kis édes zöld ízzel" - mondta a fiam, aki a kóstolás idején érkezett. Szunnyadnak a dunsztban és télen a friss kenyérszeletek tetején végzik. A porcsint külön serpenyőben sütögettem egy darabig (az apróra vágott zellerzölddel, bazsalikommal és oreganóval együtt), mert rengeteg benne a víz - elpárologtattam, aztán a többi alkotóelem közt még egy kicsit főztem, hogy összeérjenek az ízek. Jó volt kitörölgetni a lábasokat.