A római villában is ehették volna
A római lakomához készülve találtam ki. A lakoma tojással kezdődik, ezt mindig betartom..... legyen tojáskrém..... valahogy utalni kéne a garumra, a rómaiak sójára, ami egy sós, büdös tengeri halas szmötyi sűrítmény lehetett (bocs rómaiak ), ha bele keverek szardella pasztát, azt én sem szeretem és a vendégek sem fogják megenni..... és akkor jött a nagy ötlet: Ljubicáék ( ő egy horvát őstermelő társam a Baranya zöldút határontúli oldaláról) olajos- savanykás füstölt keszege,.... belekevertem, de hiányzott még valami fű-íz belőle..... kimentem a kertembe gyűjtögetni és emlékeztem, hogy Apicius szívesen használta a rutát.... csak picit, és még egy pici zsálya levelet, cickafarkot, borsikafüvet, erdei mályvát, zellert és petrezselymet vágtam apróra bele..... hát, az eredmény ütős lett. .... és aki akarta, savanyított júdásfüle gombát is tehetett a tetejére. ...így született ebben a kézben az emeletes szendvics.