A tegnap esti menüből néhány finomság. Az érdekesebb recepteket képenként felírom..... nagyon jól estek a vendégek dicséretei. Amikor készítettem, még nem tudtam, hogy az Éden pályázat bírálói jelentkeztek be álnéven.
Csupa hozzáértő turisztikai szakember, szakács, éttermes, falusi vendégasztal "főharcos" volt a vendég..... tele voltak érdeklődéssel, jó szándékkal, sok jó kérdéssel, véleménnyel, kedves szavakkal... érdemes ezt csinálni.
Saláták: kovászos uborka, káposzta saláta, porcsinos paradicsomsaláta, az utóbbi receptje:
Hagymát, paradicsomot,porcsint összevágunk. Pici sóval, mézzel, friss citrommal , ha szükséges két kanál vízzel öntetet csinálunk (ne ússzon, ázzon!) és dióolajat tettem rá. Borágó és Mályva virágokkal díszítettem.
Lósóskás cukkini
A kaszálás után ismét kihajtott a lósóska, finom, zsenge és van belőle mennyiség, ez egy nagyon jó növény.
Olajon cukkinit sütögetek serpenyőben sóval, sok fokhagymával, később beletett lósóskával, és a végén rengeteg bazsalikommal. Közben kölest főzök pici sóval. Összekeverem, tepsibe teszem, a tetejét végig locsolom házi joghurttal. Mélyedéseket csinálok bele és házi tojásokat ütök bele. A fennmaradt helyeket vastagon megszórom orfűi füstölt sajttal..... lehet, hogy már reggelire megeszem a maradékot.
Ja, és persze megsütöttem pirosra a sütőben. Egy kevés petrezselyem zöldet szórtam tálaláskor a tojásokra.
Kis előétel
Házi vajas kiflin medvehagyma bigyó, cukorborsó krémesen Júdásfüle gomba, érett kecskesajt, kővágótőttősi kolbász, disznósajt, bigyós zsíros, medvehagyma leveles zsíros, Papsajt mályva virágokkal.
Dinnye Apicius módra
A görögdinnyét felkockázzuk, megsózzuk, megszórjuk Borzas Kata maggal (fekete kömény) és kevés apróra vágott ruta levéllel.
Valószínű nem ez az évszázad fotója, de biztosan egyik eddigi legfinomabb alkotásom.
Bodzás szarvas
A húst szeletekben besóztam és őrölt köménnyel és rengeteg szárított medvehagyma bigyóval puhára pároltam és amikor majdnem kész volt, nagy marok érett, frissen szedett bodzabogyót dobtam bele, ezzel is főztem vagy tíz percet és akkor beletettem az apró kockára vágott nyári almát, egy rottyantás és kész.....minden nagyképüség nélkül, zseniális lett.
Újabb gazleves variáció
Olajon dinsztelt sárgarépa, fehér répa, hagyma. Felöntjük vízzel és mehet bele a friss, zsenge krumpli, aztán házi tojásból galuska, eddig egy jó kis krumplileves
Amikor kész jó sok összevágott csalánt dobunk bele és azzal még pár percet főzzük, levesszük és apróra vágott petrezselyem zöldet szórunk bele..... a házi tejfölt külön szolgáltam fel hozzá, nekem elengedhetetlen bele