Anyukám tót családi receptje a hajtóka, amit sült káposztával, vagy reszelt almával szoktak tölteni és megsütni. Ez adta az ötletet a mai kísérlethez. Tészta: Fél kg liszt, két tojás, fél kanál só, kis víz - összegyúrjuk (olyan, mint a kifőtt tészta tésztája). Egy serpenyőben apróra vágott füstölt sonkát pirítunk és átfuttatjuk benne az apróra vágott erdei zöldeket is. Ebben zamatos turbolya, medvehagyma, erdei snidling, csalán, saláta boglárka van. Kihűtjük és még reszelt sajtot is keverünk bele. A tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk, kinyújtjuk. Tíz centi széles csíkot vágunk belőle és megkenjük az erdei szmötyivel. Mint a bejglit, betekerjük - igazából nem tekerjük, hanem mindig egyet hajtunk rajta és lelapogatjuk. Elszeleteljük, a tetejét megkenjük tejföllel és kizsírozott tepsiben megsütjük. Erre lehet borozgatni