1. lépés
Felkutatjuk a gévagombát a vadonban. Szereti az öreg füzeket, cseresznyét - a vadat is, a kertit is. Ha találunk egy korhadt fát, ami hordozza, éveken át visszajárhatunk és nem fog cserben hagyni. Jól megcsodáljuk, hálát adunk az Univerzumnak, hogy ilyen csodában részesített bennünket és fogjuk a bicskát és levagdossuk. Hazacipeljük.
2. lépés
Megtisztítjuk. A benőtt ágacskákat kiszabadítjuk, a rágyógyult hullott fűzvirágokat lekapargatjuk és átmossuk.
3. lépés
Feldaraboljuk. nekem abban a nagy szerencsében volt részem, hogy a lányom és barátnője feldarabolta.
4. lépés
Sós vízben megfőzzük. Minimum 20 percet lassan forrjon. Ne sokalljuk el a vizet, mert a gomba is fog engedni. Ezután beletesszük az ecetet és kis cukrot és újra felforraljuk.
5.lépés
Közben előkészítjük az üvegekben a fűszereket. Mi most babérlevelet és egész borsot tettünk. Van, amikor medvehagyma terméssel ízesítjük, van, amikor tormával.
6. lépés
Beletöltjük az üvegekbe. Lehetőleg nem úgy, hogy rögtön az első merőkanállal az ujjainkra öntjük (mint én ma). Ha véletlenül mégis így történne, folyassuk rá a csapból a hideg vizet és nyafogás nélkül folytassuk. Lezárjuk egy jó kupakkal és száraz dunsztba tesszük. Ez lehet egy dunyha a kosárban, vagy az ágyneműtartóban és még sok változat, van aki kiszuperált hűtőszekrényben dunsztol.... én ebben a hőtartó dobozban.
7. lépés
Napokig békén hagyjuk a száraz dunsztban, aztán kivesszük és a hűs kamrába tesszük. Ott várjon a sorára, amíg meg nem esszük, vagy meg nem etetjük, vagy el nem ajándékozzuk, vagy eladjuk. Ha majd felhasználjuk, a levét ki ne öntsük a csapba, mert a legfinomabb része. Jó lesz salátaöntetnek.