Receptkereső

A receptötletek a Facebookra az elmúlt 10-12 évben feltett ételekhez kapcsolódó írásaimból vannak összegyűjtve, a fűszerük a sajátélmény.

Medvehagymás gányica

Medvehagymás gányica (gánca, dödölle...) vagy pempő

medvehagymas ganica
A meghámozott krumplit sós vízben megfőzzük, a fele vizet leöntjük róla, összetörjük. Forrón lisztet keverünk bele, jó sűrű legyen, hogy tudjuk szaggatni. Sokféle változat lehet, a mai: szalonnát apró töpörtyűnek kisütöttünk és a fele zsírt leöntöttük egy kistálba. A serpenyőben levő szalonnához hozzákevertük a medvehagymát, átforgattuk és az egészet félre tettük egy kis tálba. A serpenyőbe visszaöntöttük a tiszta szalonna zsírt (csak épp, hogy lásson a serpenyőben) és a gánicát beleszaggattuk. Ez úgy történik, hogy egy kanállal kiveszünk egy adagot és késsel belevagdossuk a serpenyőbe. Lepirítjuk. A leprított gányicát tányérra tesszük és megszórjuk a szalonna pörcös medvehagymával és tejföllel. Nálunk eredetileg a gányicát zsírban sütött hagymával locsolják meg. Akkor hívják pempőnek, ha nem szaggatják ki, csak meglocsolják a hagymás zsírral. Az öregek kedvenc étele. Nem kell hozzá fog.

             A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó    "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.