Úgy kezdődött, hogy elmentem a patakpartra körülnézni, hogy vajon mit lehet még szedegetni így októberben.... és találtam új, fiatal gyékényeket. Próbálgattam, hogy kijön-e a középső levele, mint tavasszal és kijött. Kezdjünk vele valamit, de mit? Törökországban nagyon tetszettek az ízletes, egyszerű ételek, köztük a héjában főtt krumpliból készített finomságok. ... így jött az ötlet, hogy héjában főtt krumpli lesz és valami pikáns "mutyi" kéne rá. .... a kertben is körül néztem, mit tehetnék még a gyékény mellé.... a sárgarépa volt az első, ami eszembe jutott, aztán a bazsalikom, a paprika, szedtem még bele csípős paprikát, petrezselyemzöldet, cickafark levelet... és akkor jött az ötlet, hogy füge kell még bele, hogy az édes-savanyúban az édeset képviselje.... savanyúnak már bent választottam a málna ecetet, és még egy hagymát is kerestem. Mindent apróra vágtam, olajon megpároltam kis sóval, a végén rálöttyintettem az ecetet és összezuttyantottam.... nagyon jó íz jött ki belőle.... a felszeletelt krumplikra halmoztam, körömvirággal díszítettem és amikor ettük, szirmokra szedtük, hogy a keserű, zöld csészeleveleket ne kelljen megenni..... hogy miért raktam fel két képet is a gyékényről? Mert sokáig nem tudtam gyerekként, hogy éppen a nádról van szó, vagy a gyékényről.... és úgy tanultam meg, ha van buzogánya, akkor gyékény.